joi, 11 aprilie 2013

Ceremonia ceaiului-Demonstratie Chanoyu

Cha zen ichi mi Zen si ceaiul au acelasi gust
Va invitam la un eveniment mult asteptat de noi..ceremonia ceaiului in Japonia,vineri,19 aprilie incepand cu ora 19.00.Inscrieri la tel.0721674578/0213351517/0734146895
/ceainariateahouse.evenimente@gmail.com
Cost bilet:15 lei si din partea noastra un bol de ceai Matcha pentru fiecare participant.
despre ceremonia ceaiului...

Instituită în viaṭa monastică în secolul al doisprezecelea de către Maestrul Zen Eisai, cel care a adus planta de ceai Camellia Sinensis din China şi a instituit Rinzai Zen in Japonia, Ceremonia Ceaiului sau Chanoyua intrat în lumea conducătorilor japonezi, a shogunilor, în secolul al cinsprezecelea, iar apoi s-a raspandit rapid in societatea japoneză.
Ceaiul pulbere Matcha era folosit pentru efectele sale medicinale şi pentru menṭinerea stării tonice necesare meditaṭiei Zen.Sen no Rikyu a perfectat Ceremonia Ceaiului în secolul al şaisprezecelea, a înlocuit extravaganṭa cu simplitatea, şi a adus-o la expresia estetică de astazi. Prin procedurile sale de simplitate, armonie si concentrare liniştită, persoana care face ceaiul si persoana care bea ceaiul încearcă sa ajungă la conceptul prezenṭă continuă, de “acum si aici”.Această idee este posibilă prin urmaritea idealului Zen de iluminare.
Chanoyu-”apă fierbinte pentru ceai” este intersecṭia fericită a mai multor arte, printre care arhitectura, ceramica, lacuirea, arta lucrării metalului, caligrafia şi aranjamentul florilor.
Ceremonia Ceaiului are scopul de a prepara şi de a servi un bol de ceai cu inima deschisă.Gazda a pregătit cu grijă camera de ceai înainte de venirea oaspeṭilor: a adus apa, a pregatit focul, a ales o caligrafie in concordanṭă cu ce vrea sa le transmită oaspeṭilor, a pregatit florile.Oaspeṭii vor intra în cameră, vor admira caligrafia si florile , şi cărbunii aşezati cu grijă în locul unde se face ceaiul.
Gazda va intra şi va începe pregatirea ceaiului. Cu o batista de mătase, numită fukusa, va face o purificare simbolică a recipientului în care se ṭine ceaiul, şi a linguriṭei de bambus cu care va lua ceaiul. Va incalzi bolul, îl va şterge, apoi va invita oaspetele sa manace o prajitură, timp in care va prepara ceaiul.
Oaspetele îl va bea şi ii va spune gazdei că a fost bun, va admira bolul de ceai. După ce toṭi oaspeṭii au băut, oaspetele principal va ruga gazda sa încheie ceremonia, iar gazda va purcede la curaṭirea bolului şi a instrumentelor cu care a pregatit ceaiul.
Dialogurile sunt minime, pentru a permite starea meditativă. Respiraṭia este lentă, din abdomen, folosind tehnici zazen.
Ceremonia Ceaiului are patru pincipii: armonie,respect, puritate si linişte. Desi anumite mişcari sunt standard, frumuseṭea vine din caracterul sezonier, din mesajul transmis, din importanṭa oaspetelui, din momentul din zi ales pentru ceremonie. Studiul acestor detalii si perfecṭionarea durează o viaṭa întreagă.

Parteneri Media:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu